Шампион-захранки за риболов - Сом
Ш А М П И О Н
Р И Б О Л О В Н И З А Х Р А Н К И - Захранка за Шаран,Захранка за Платика,Захранка за Толстолоб,Захранка за Червеноперка,Захранка за Уклей,Захранка за Река,Захранка за Едра риба,Универсална захранка Д О Б А В К И - Бисквитена галета,Хлебна галета,Гълъбова тор,Мляно кюспе,Глина Царевично брашно К Ю С П Е Т А- Царевично кюспе,Слънчогледово кюспе Г Р А Н У Л И - Царевични пелети,Слънчогледови В А К У М И Р А Н И - Царевица МЕД,ЯГОДА,ВАНИЛИЯ , Качамак ЯГОДА,НАТУРАЛЕН , Зърнен микс,Жито


Петък, 28.07.2017, 02:49
Главна | Регистрация | Вход риболовни захранки

Сайт меню

Вход във форума

Търси

Календар

«  Юли 2017  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31

Мини-чат

Статистики

Общо онлайн: 1
Гости: 1
Потребители: 0
Сом
Сом (Silurus glanis)


Отличителни белези


   На горната си челюст има по две,а на долната четири по-къси мустачки. Тези мустачки са осезателните му органи. Той е исполинът на сладководните води. В България се среща в големите реки и техните притоци и в повечето големи язовири. Сомът е активен лятно време при повишаване на температурата на водата. Зимата той ляга на дъното, като изпада в летаргия. Пробужда се от зимен сън към средата на април и започва да ловува чак до Ноември, като активността му е голяма най-вече в дълбоки води заради по-топлата вода. В средата на лятото може да се наблюдва нападение и по повърхността на водоемите. Приближаването на бури също повишава активността му поради раздразнение.Сомът се храни с жаби, риба и изобщо всичко с животински произход. Всеизвестно е че зрението на сома е много слабо развито дори може да се каже, че той е почти сляпПрез пролетта сомът се храни усилено в крайбрежните части на водоема, като по време на мръстенето спира да ловува и след края му започва активно хранене. Известно е, че сомът като едър хищник напада доста едри плячки, като домашни животни например, а понякога и хора, които се къпят във водата, но това не е доказано.

Захранване


  Не може да се каже,че има удачна захранка при риболова на сом.Това е така поради начина на хранене

Начин на ловене


   Сомската дънна линия се състои от мощна пръчка, макара, плетено влакно и тежест, която подбираме според вида на използваната примамка, дебелината на влакното и силата на течението.Напълно достатъчен е повод с дължина от 40 см. Куката трябва да е здрава, качествена и единична – такива сомът по-дълбоко гълта, а закачането за закачки е по-рядко, отколкото с тройка. Избирайте модели с дълги дръжки – при тях засичането е по-надеждно. Като правило всички места на обитание на сома са силно обрасли, ето защо трябва да сте готови да жертвате доста тежести и куки. Именно и по тези съображения влакното, макарата и пръчката трябва да бъдат достатъчно мощни, позволяващи да извадим сома в твърд и силов стил. В противен случай може да изгубим рибата, закачайки се в някакъв предмет на дъното. Като примамка за дънен риболов на сом отлично подхождат жабата или парче от риба.


Copyright MyCorp © 2017 | Хостнат от