Шампион-захранки за риболов - Скобар
Ш А М П И О Н
Р И Б О Л О В Н И З А Х Р А Н К И - Захранка за Шаран,Захранка за Платика,Захранка за Толстолоб,Захранка за Червеноперка,Захранка за Уклей,Захранка за Река,Захранка за Едра риба,Универсална захранка Д О Б А В К И - Бисквитена галета,Хлебна галета,Гълъбова тор,Мляно кюспе,Глина Царевично брашно К Ю С П Е Т А- Царевично кюспе,Слънчогледово кюспе Г Р А Н У Л И - Царевични пелети,Слънчогледови В А К У М И Р А Н И - Царевица МЕД,ЯГОДА,ВАНИЛИЯ , Качамак ЯГОДА,НАТУРАЛЕН , Зърнен микс,Жито


Петък, 28.07.2017, 02:49
Главна | Регистрация | Вход риболовни захранки

Сайт меню

Вход във форума

Търси

Календар

«  Юли 2017  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31

Мини-чат

Статистики

Общо онлайн: 1
Гости: 1
Потребители: 0
Скобар
Скобар (Chondrostoma nasus)


Отличителни белези


     Риба от семейство Шаранови (Cyprinidae), която на дължина достига 50 см, а на тегло 1 – 1,5 кг. Много рядко скобарът може да стигне и до два килограма. Той е типично речна стадна риба, която обича и непрестанно търси течението. Стремително издълженото му и леко странично сплескано тяло загатва за големите му способности на плувец. Скобарът е на трето място по скорост на плуване сред нашите риби. Преди него са само балканската и дъговата пъстърва, а веднага след него се нарежда расперът. Скобарът е покрит със сравнително едри сребристи люспи. Всичките му плавници, с изключение на гръбния, са оранжево-жълтеникави. Гръбната му перка обаче е опушено сива. Най-лесният признак за разпознаването на скобара обаче си остава неговата уникална уста. Тя е долно разположена, при това доста назад от върха на изострената напред муцуна. Характерна за устата на скобара е острата като длето долна устна, с която рибата стърже водорасли от скалите и камъните. Поради странното разположение на устата си скобарът е принуден да се завърта настрани или направо нагоре с корема, за да приема храна. На терена на излета това се забелязва като твърде често проблясване на рибите във водата. Скобарът е риба с твърдо установени навици и приумици. Поради това мнозина риболовци са склонни да му приписват едва ли не човешки качества като капризност, коварство и т.н. Истината е, че скобарите, изглежда, инстинктивно изпълняват някои рибешки ритуали, но с такава вдаденост и последователност, че това изглежда едва ли не като съзнателно поведение. Скобарите обитават средните течения на някои наши реки – Струма, Росица, Марица, Арда, Тунджа, Тополница, Малък Искър, Вит и, разбира се, Дунав.
Захранване


  За захранване се ползва обилно колочество хляб,при накисване, от него се отмиват трохи,които скобара събира по теченито.Другото удачно за захранване е житото,за предпочитане е бялото поради светлият му цвят и е лесно забележимо.С каквото и да захранваме е нужно значително количество,понеже скобара се движи на групи и ако няма достатъно храна по дъното,минава и пътьом обира това което забележи.
Начин на ловене


   Най-често се лови на плувка. Има места, на които се постигат много добри резултати при риболов на фидер с фини такъми.Също се лови много успешно и на директна , но най-универсалната въдица за риболов на скобар си остава болонезата. Ползва се плувка 2-3 г, прогресивно утежнение тип “верижка”, с част от което се лежи на дъното и по този начин стръвта се движи по-бавноот основното течение. Лови се най-често на бял червей, троха, топче стиропор,рядко на жито или сланина,различни живи организми – червеи, личинки, хирономуси, ручейници и други.


Copyright MyCorp © 2017 | Хостнат от