Шампион-захранки за риболов - Мъздруга
Ш А М П И О Н
Р И Б О Л О В Н И З А Х Р А Н К И - Захранка за Шаран,Захранка за Платика,Захранка за Толстолоб,Захранка за Червеноперка,Захранка за Уклей,Захранка за Река,Захранка за Едра риба,Универсална захранка Д О Б А В К И - Бисквитена галета,Хлебна галета,Гълъбова тор,Мляно кюспе,Глина Царевично брашно К Ю С П Е Т А- Царевично кюспе,Слънчогледово кюспе Г Р А Н У Л И - Царевични пелети,Слънчогледови В А К У М И Р А Н И - Царевица МЕД,ЯГОДА,ВАНИЛИЯ , Качамак ЯГОДА,НАТУРАЛЕН , Зърнен микс,Жито


Събота, 24.06.2017, 14:04
Главна | Регистрация | Вход риболовни захранки

Сайт меню

Вход във форума

Търси

Календар

«  Юни 2017  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930

Мини-чат

Статистики

Общо онлайн: 1
Гости: 1
Потребители: 0
Мъздруга
Мъздуга (Leuciscus idus )


Отличителни белези


     Размерите, до които достига мъздругата, я причисляват към едрите риби - тя стига дължина 70-80 см и тегло до 8 кг. Най-често се вадят екземпляри с тегло от 0,5 до 2 кг. На външен вид мъздругата е много красива риба. Има солидно тяло. Люспите й са сравнително дребни. Устата й е крайна, неголяма и насочена малко нагоре. На външен вид мъздругата прилича на кефала, но се различава от него по тясното чело, по-малката уста и по-дребните люспи. Освен това тя е доста по-ярка от него, очите й са зеленикави с оранжева обвивка. Гърбът е синкаво-черен, отстрани оцветяването е малко по-светло. Долната част на тялото и коремът са сребристи. Гръбният и опашният плавник са сиви с виолетов оттенък, а останалите перки са червени. В сравнение с женските мъздруги мъжките са по-ярки. Като цяло прилича на кефала, а по-младите екземпляри приличат на бабушка, но размерът и и големината на устата й са по-големи от тези на бабушката. От кефала тя се отличава по високото си тяло и по това, че е много по-ярка.
Захранване


     Захранката и подхранката имат при мъздругата ефект като при клена. По-точно казано, те привличат и задържат дребните и средни риби. При големите обаче нито кюспето, нито готовите вносни смески имат голямо значение. Това е така, защото едрите парчета водят самотен живот, пък и захранката обикновено привлича и други речни видове, чиято компания не е по вкуса на плашливата мъздруга.
Начин на ловене


     Мъздругата се гони с обикновен среден клас телескоп. Понякога той е напълно достатъчен. В редки случаи, когато ще я търсим на булдо и на блесна, късият спинингов прът е задължителна част от екипировката. За най-големите познавачи остават телескопите без водачи за риболов с попово прасе или едър щурец на чип-чип или с техниката “бавно потъване”, без плувка. Обикновено се ползват средни на размер подвижни плувки, добре балансирани. Влакната са тема за вечен спор, но предвид крехките устни на тази достигаща значителни размери риба не се прекалява с дебелина и запас от здравина. Оптимално сечение за основното влакно е 0,18 – 0,20, като поводът е 0,15 – 0,16. За спининг не бива да се слага под 0,20 – 0,22. Въпросът за избора си остава отворен, но издръжливостта на основното влакно не бива да е по-малко от 2 кг. Куките са според използваната стръв. За насекоми и червеи се слиза до №10, а за рибе и попово прасе се слагат №7 – №6 или дори малки тройки от №16 до №10.


Copyright MyCorp © 2017 | Хостнат от