Форум-риболовни захранки
Ш А М П И О Н
З а х р а н к и - д о б а в к и


Събота, 24.06.2017, 14:13
Главна | Регистрация | Вход

Сайт меню

Вход във форума

Търси

Мини-чат

СОМСКИ РИБОЛОВ - Форум
[ Ново съобщение · Членове · Правила на форума · Търси · RSS ]
Страница 1 от 11
Форум » Какво ловим » Сомски риболов » СОМСКИ РИБОЛОВ (ЗА СОМА)
СОМСКИ РИБОЛОВ
dancho77Дата: Вторник, 13.09.2011, 22:04 | Съобщение # 1
Малко рибе
Група: Потребители
Съобщения: 1
Репутация: 0
Статус: Offline
Сомът (Silurus glanis), още Уелски или Европейски сом е сладководна риба, чието тяло е без люспи. На дължина е възможно да достигне до 3-4 метра и тегло 300-500 килограма. Няма зъби, ако се хване за горната челюст, той ще се укроти. Горната страна на тялото на сома е тъмна, страните и коремът са на петна. На горната си челюст има по две,а на долната четири по-къси мустачки. Тези мустачки са осезателните му органи. Той е исполинът на сладководните води.

Разпространен е в Европа и Азия. В България се среща във водите на Дунав, Струма, Тунджа, Марица, Янтра и техните притоци. Някои от големите язовири, които обитава сомът са Въча, Студен кладенец, Кърджали, Ивайловград, Пясъчник, Йовковци, Жребчево, Тича и др. Мъжкият сом прави на дъното гнездото и пази хайвера, който е снесен от женската. Сомът се храни с жаби, риба и изобщо всичко с животински произход.

Всеизвестно е че зрението на сома е много слабо развито дори може да се каже, че той е почти сляп. Сетивните му качества са добре развити. Сомът е активен лятно време при повишаване на температурата на водата. Зимата той ляга на дъното, като изпада в летаргия. Пробужда се от зимен сън към средата на април и започва да ловува чак до Ноември, като активността му е голяма най-вече в дълбоки води заради по-топлата вода. В средата на лятото може да се наблюдва нападение и по повърхността на водоемите. Приближаването на бури също повишава активността му поради раздразнение.

Риболов на Сом може да се практикува по няколко начина. От брега, от лодка на "влачене" и от лодка на "кльонк". Възможни за използване са, както естествени, така и изкуствени примамки.

Добавено (13.09.2011, 23:04)
---------------------------------------------
Време е за сомовете!
Майсторите рибари се раздвояват между тролинг и кльонк при избора на тактика.

Сомът е топлолюбива, типично лятна риба, най-голямата по нашите водоеми. Уловът му е труден, но това не пречи въдичарският интерес към него да е голям.

Тазгодишният сезон тръгна с гръм и трясък още по Великден, когато софийски рибари хванаха 70-килограмов сом от язовир "Жребчево". Последва обичайното затишие заради традиционната забрана за риболов, а от 11 юни цяла флотилия от лодки щурмува големите ни язовири- "Искър", "Ал.Стамболийски", "Жребчево", "Огоста", "Копринка", "Тича", "Въча", "Ивайловград".
Първите отзиви са за приоритетни изяви на бялата риба, но и неголеми сомове към десетина килограма се извадиха от "Жребчево" и "Ивайловград". Заклетите сомаджии гледат с пренебрежение на такива риби, окачествявайки ги като "детската градина". И имат право, защото за всеки от изброените язовири може да се разкажат невероятни истории за уловени гиганти по 50, 60, 70 и повече килограма!
Колко всъщност е горната граница? Никой не знае, но е сигурно, че в дълбините на неизточваните от построяването си преди 50-60 години язовири със сигурност има и 100-килограмови трофеи.
Да се хване голям сом с въдица от брега, в днешно време е нереална цел. Майсторите в този атрактивен риболов са изявени единаци- не споделят методиката си, не издават дашните места. Но едно е ясно в съвременния риболов лодката е задължителен елемент от оборудването, а относно печелившата тактика мненията се раздвояват: едни залагат на тролинга /влачене на изкуствени примамки/, други разчитат на кльонка /специален уред, който при удряне на повърхността издава характерни звуци, привличащи хищника/. Всъщност и двата метода работят успешно, всичко зависи от моментното настроение на мустакатите хищници.
Лятото вече е в правата си. Време е да се покажат и онези сомове, преминали през "детската градина" и "началното училище".

 
Форум » Какво ловим » Сомски риболов » СОМСКИ РИБОЛОВ (ЗА СОМА)
Страница 1 от 11
Търси:


Copyright MyCorp © 2017 | Хостнат от
Хостнат от