За захранката - 7 Септември 2011 - Блог - Шампион-захранки за риболов
Ш А М П И О Н
З а х р а н к и - д о б а в к и


Събота, 22.07.2017, 00:34
Главна | Регистрация | Вход

Сайт меню

Вход във форума

Търси

Календар

«  Септември 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930

Мини-чат

Статистики

Общо онлайн: 1
Гости: 1
Потребители: 0
Блог
Главна » 2011 » Септември » 7 » За захранката
18:06
За захранката

    Даже и след безброй написани статии за начините на подготовка и използване на захранката,все още се забелязва незнанието на голяма част от колегите и правене на елементарни грешки от същите . Чувал съм изказвания от рода , че дадена захранка е некачествена и не работи , че няма риба и др. такива   Закупуването и на най-скъпата захранка не означава , че ще имаме риболов , достоен за хвалба . Избирането е дълъг процес свързан с редица немаловажни действия от ваша страна . Трябва да изберем  най-подходящата за водоема , трябва да знаем какъв цвят и съдържание предпочита рибата  в него , какво са ползвали колегите преди нас . Какв видове преобладават и на каква дълбочина ще ловим . Трябва да се съобразяваме с сезона и времето през които сме избрали да риболовстваме .
  Повечето колеги разчитат на служителят в магазина да ги упъти и предложи най-подходящата . За жалост малко са магазинерите , които са  активни рибари , а  всеки се е насочил към конкретен вид риболов и за другите не могат да са толкова полезни . Ползването на вносна захранка също не е гаранция за успешен риболов . Състава им е почти , ако не и  същият като нашите , разликата идва от  начина им на производство и марка . Тествани са в техните водоеми и върху  видовете риба живеещи там , като не са взети всички фактори влияещи върху рибите в нашите водоеми . Даже да имат от видовете, които се стремим да ловим тук , техните риби живеят по начин различен от тези при нас . Там няма такова обезрибяване на водоемите , рибата е повече и се бори за всяка частица паднала във водата . При нас е обратно,намаления рибен състав иска захранки , по-добри и от добрите . Рибата е наплашена от  терора , който и се налага от бракониери с мрежи , ток и др. . Това я прави изключително предпазлива към всичко , което става около или във водата.
  Друг случай е ползването само и единствено на една марка захранка.Всеки производител , даже и ние,се стреми да има широка гама в зависимост от вид на рибата или водоема . Но пробвайте някой път да ползвате различен вид от досегашния , изберете от друг производител , не е изключено и смесването им . Това се прави от повечето състезатели , за да се съчетаят положителните качества на избраните подхранки . Желателно е и  прибавяне на редицата видове добавки  , които се предлагат на пазара . Тях може да изберем по критериите както захранката и добавяйки ги да повишим ефективността на излета . Пробвайте и ще останете доволни !

Подготовка: За целта са нужни няколко всеизвестни помощника - леген , преносима дрелка(не е задължително) , пулвелизатор и сито.  Няма изискване за съдът , стига да е  достатъчно голям за целта . Количество отговарящо на обема на съда . По-добре да се разбърка в голям малко количество , от колкото в малък  голямо . Виждал съм колеги, които отиват на водоема с една малка кофичка и при смесването , не-малка част се разпилява наоколо . Това си е техен избор , но заслужава ли си да закупувате нещо , което в последствие ще разсипете по поляните ? Добавянето на вода е желателно да стане бавно , без да се прекалява . По-добре добавяйте по 10 пъти вода, от колкото да преовлажните предвиденото количество,тогава то става неизползваемо . Голямото количество вода в нея действа като разделител , става тежка и след допира с водата просто ще се разпадне , образувайки облак непосредствено под повърхността . Даже да остане някаква част от хвърлената топка , при пропадането ще се размие , оставяйки дълга вертикална следа . Не е желателно добавяне на  суха смес към вече  преовлажнената , тогава една част от състава ще си остане суха , а друга ще е прекалено мокра . Това ще доведе до неправилна консистенция и негативен ефект в последствие . Обратното , недостатъчно количество вода ще доведе до друг проблем , невъзможност за оформяне на топки . В захранката има слепващи вещества и за да се задействат е нужна вода . При недостатъчно количество няма кое да ги накара да сработят , получава се ронлива смес , която при стискане не може да образува топка и при хвърляне към избраният участък , въздуха ще навлезе в нея и ще предизвика разпадане преди да докосне водният слой . Другия проблем е , че недостатъчно овлажнените частици ще се стремят да достигнат повърхността на водата , отдалечавайки рибата от при дънните слоеве . Това може да се коригира  с пулверизатор , като се пръска до постигане на желаната влажност . 

 Основното смесване на вода и суха смес: Необходимо е да се изчака около 10-15 мин. за да може частиците да се овлажнят равномерно . Разбъркването може да стане с ръка или преносима дрелка . Правете това енергично , колкото повече,толкова по-добър ще е резултата.
Проверка на сместа: Това става като се стисне някакво количество в ръка , за да се провери дали става на топка.  Тя трябва да е твърда и стегната не трябва да се маже по пръстите , или да се разпада .
Друга груба грешка е смесването до получаване на тесто ,прекалено сбито и твърдо . Това "нещо” няма да има никакъв ефект върху рибите , поне не и докато сме на захраненото място . Топката ще се размива прекалено бавно и няма да освобождава почти никакви частици , които са нужни за настървяване на рибата , може да седи там даже и дни.
Тук идва ролята на ситото.


  Пресяване:Правейки тази операция на водоема колеги са ми задавали въпроси "Има ли смисъл ” и "Не е ли направено това при производството?”
 - ДА КОЛЕГИ има смисъл нищо , че на пръв поглед е напълно безсмислено . Целта на тази операция е да се разделят частиците като се вкара въздух между тях , който след хвърлянето на захранката ще спомогне за нейното правилно разпадане .
  Направете топки с подходяща големина,но не прекалено големи . Това ще затрудни хвърлянето  , а след удара с водата има голяма вероятност да се разпаднат,даже и при правилно смесване.
Захранване

  Избиране на участък: Постарайте се да има някакви ориентири дърво на отсрещният бряг,горичка , стълб или каквото и да е стига да е неподвижно.


  Представете си , че сте избрали за маркер крава,тя ще си пасе чинно по отсрещната поляна и вие ще я "гоните”, където и да отиде . Така ще захраните всичко пред вас и рибата няма да се концентрира на удобното за риболов място . 

Дистанция: Малко по-трудно , но не и невъзможно . При риболов с щека и директен е лесно,поставяте въдицата на стола и захранвате под или пред върха . При риболов с мач е малко по-трудно , трябва да се намери подходящо отражение във водата на намиращото се срещу вас , хвърляте плувката там и се стараете да я целите с вече направените топки .
 Захранване: Първоначално е нужно малко-повече , за да се направи хранително петно . Голямото количество захранка ще примами рибите за по-дълго време и даже след като са изяли повечето от хвърленото ще се навъртат там, търсейки още от храната .
Дохранване: Не по-малко важно , ако не се подаде навреме допълнително количество захранка рибите ще си продължат пътя ,  търсейки следващото захранено място . Ако колегата до вас храни повече ,  ще лови , а вие ще гледате !
 
  Тук обяснихме основните принципи при използването на захранката . Всеки човек си има  собствен начин на захранване придобит от редовно прилагане на наученото и добавяне на нещо свое . Не се страхувайте да правите различни неща , някой път ще са провал,но някой път ще дадат резултат , на който и не сте се надявали .

 

Преглеждания: 1759 | Добавено от: di_vik | Рейтинг: 5.0/1
Общо коментари: 3
3  
ПРИ РИБОЛОВА ЗАХРАНКАТА Е МНОГО ВАЖЕН ЕЛЕМЕНТ ОСОБЕНО АКО ИСКАШ ДА ХВАНЕШ ПО-СПЕЦИАЛНА РИБА. СТАТИЯТА Е ИНТЕРЕСНА И С ХУБАВИ СНИМКИ БРАВО!

2  
Иво,забравих да пиша че сеенето нее щот ще меся хляб biggrin

1  
БРАВО,МНОГО ПЪЛНА ИНФОРМАЦИЯ,ПРОЧЕТЕТЕ,ДОРИ И ДА ГО ЗНАЕТЕ hands hands hands

Име *:
Email *:
Код *:

Copyright MyCorp © 2017 | Хостнат от