Какво има в захранката? - 4 Май 2011 - Блог - Шампион-захранки за риболов
Ш А М П И О Н
З а х р а н к и - д о б а в к и


Петък, 28.07.2017, 02:51
Главна | Регистрация | Вход

Сайт меню

Вход във форума

Търси

Календар

«  Май 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031

Мини-чат

Статистики

Общо онлайн: 1
Гости: 1
Потребители: 0
Блог
Главна » 2011 » Май » 4 » Какво има в захранката?
21:36
Какво има в захранката?

 Захранката е задължителен елемент за риболова ,без нея малко рибари отиват на водоема.А правилно подбранa и поднесена увеличава шанса  за завиден риболов.Има за цел първо да привлече и задържи рибата на едно място,като осигури вкусен и лесно достъпен източник на храна. Рибата не е имала толкова добра храна , с всякакви фантастични добавки и аромати внесени при производството .Също и създаването на различни реакции,  правейки я лесно забележима на дъното.
  Ако се направи точен списък то той ще е безкрайно дълъг поради голямото разнообразие на състава и.Но е и малко вероятно да знаем какво има във всеки микс на пазара , тъй като тази информация никога не е отпечатан
a на опаковката – и в повечето случаи е пазено в строга тайна.Но ние ще изброим някой от задължителните съставки,които всеки по наблюдателен може да забележи.
Култури
  Царевица,царевица за пуканки,жито,ечемик,соя,ръж,овес,нахут,рапица  може да се добавят само при риболов на по-едри видове риба,тъй като дребните екземпляри се засищат прекалено бързо от тях и се оттеглят от захраненото петно.Повечето имат високо съдържание на витамини , протеини и мазнини ,всичко това е нужно на рибите и за това те ги предпочитат.Лоши свойства за слепване.
Шротове
  Канолен рапичен шрот .Хранително масло с мастно-киселинен състав, близък до този на фъстъченото. При приготвяне на комбинирани фуражи рапичният шрот е равностоен заместител на соевия.  Лоши свойства за слепване.
  Соев шрот.Високо съдържание на протеин,мазнини и не наситени мастни киселини.Лоши свойства за слепване.
  Слънчогледов шрот-неподходящ за захранки,няма никакви свойства освен за пълнеж,което не е препоръчително.Високо съдържание на влакнини.Лоши свойства за слепване.
Кюспе
  Слънчогледово кюспе.На плочки,парчета,гранули или мляно се ползва от край  време до наши дни.Привличащият аромат е незаменим с нищо друго,трябва естествено кюспето да не е на 2,3 или повече години.Заради високото си съдържание на протеин и мазнини е предпочитано и от рибните видове.Лоши свойства на слепване.
Млени
  Царевица,царевица за пуканки,жито,ечемик,соев шрот,слънчоглед,слънчогледово кюспе,ориз,грах,боб придават тежест на захранката. и спомагат за правилният разпад след попадане на дъното.Никоя захранка не може без някое от изброените по-горе,най добре е да се комбинират няколко различни вида.За това е необходимо да се знае коя риба какви предпочитания има и  от какви вещества се нуждае.
  Хлебната галета е  друга широко използвана добавка за състава на захранката. Въпреки,че шарана,каракудата ,лина и бабушката я харесват , тя бива заместена от ароматната бисквита,и се ползва основно за пълнеж.Има риби които предпочитат тази съставка и за тях е задължителен компонент.При зимен риболов трябва да присъства задължително. Добри свойства за слепване.
  Смляната гълъбова тор е интересна добавка и е най-предпочитана от червеноперката.Тя трябва да е от домашно гледани птици,хранени предимно със семена.Не става за тежки захранки поради нейната лекота и разделителните и свойства .Лоши свойства за слепване.
  Кафе.Няма точна информация за положителни или отрицателни  свойства.Придава тежест и тъмен цвят на микса и се препоръчва предимно за пълнеж.
  Грис-Високо съдържание на нишесте.Много добра съставка,няма значение дали е от царевица,пшеница или др.Лоши свойства за слепване.
 
 
Брашна
  Рибно брашно е основна съставка в много захранки предназначени за шаранови риби,това е ситно смляна изсушена  риба и карантия. Използва се в захранката, като изключително фина и пудра. Смесва се много лесно и освобождава голяма част от аромата, вече стигнала дъното.Именно това го прави най-предпочитано в тежките захранки (шаран,платика,лин).Недобри свойства за слепване.
  Царевичното брашно .Прави от средния слой на царевичните зърна. Може да бъде бяло или жълто на цвят в зависимост от това дали е произведено от бяла или жълта царевица. Царевичното брашно е с високо съдържание на въглехидрати, витамин А, витамини от група В, фосфор, магнезий, желязо, цинк и линоленова киселина.
  Може да се слага и пшенично брашно в малки количества при някой видове риболов.Не е желателно да се прекалява,то ще направи захранката клисава ,а това ще доведе до прекалено бавен разпад на хвърлената топка седейки до другият ден на дъното.Добри свойства за слепване.
 
Семена
  Коноп ,кедрови ядки,рапица,просо,сусам,ленено семе и др.
  Високо съдържание на масла и са високо калорични.При разпадане на хвърлените  топки , смачканите  зърна се освобождават и започват да се издигат бавно нагоре и след това потъват надолу.Това може да продължи до половин час в зависимост от добавеното количество.Всеки вид има специфичен аромат,който влияе на определен вид риба.Лоши свойства за слепване.
 
Сладко
  Предпочитана съставка е бисквитата.Съдържанието и от захар и аромати я прави предпочитан компонент за заранката.Намокрянето и води до слепване на останалите съставки на микса.Отлична за  дълбоки участъци или силни течения,където се изисква бързо пропадане.По- едро смляната  действа като конопа,получава се движение от частици нагоре-надолу. След като вече на дъното, започва да отделя останалите съставки на захранката.Добри свойства за слепване.
  Мога да кажа че най- ефективното в захранката е щоколадовата бисквита. Във водата се явяват като изключително активна съставка на захранката,карайки я да действа за дълъг период,отделяйки частици до повърхността на водата. Самото и име показва,че в нея има шоколад,лятно време след затоплянето му той се размеква и позволява силното слепване на останалите компоненти. Известно е ,че повечето видове шаранови риби имат предпочитание към този аромат. Преимущество е отличното и свойство за слепване     

Ядки
  Фъстъци,орехи,кайсиеви ядки-Високо съдържание на протеини , натурални масла и мазнини.Образуват колона от мазнини във водата .
Подправки
  Сухото мляко образува облак около захраненото петно в спокойни води.В реки при налично течение обратното,отмито образува следа ,която дразни рибите и ги принуждава да се придвижват нагоре, за да открият източника.Не добри свойства за слепване.
  Картофеното нишесте придава специфичен вкус и аромат.Предпочитан е от някой видове риби
  Други ползвани добавки са различните видове семена, люто,копър,чесън , сол,захар и др. които осигуряват аромат и атрактивност на захранката.Може да се ползват всякакви видове подправки .
  Към захранката може да се добави и пръст.Това става след като захранката и пръста се забъркат в различни съдове.Причината е,че двете поемат водата по различен начин и забъркването им по едно и също време по-скоро ще навреди отколкото да помогне за риболова.
  В повечето случаи рибата реагира добре на аромати и вкусове на които хората се мръщят.Експериментирайте,разберете на кои от тях реагира рибата  във вашият водоем.Тогава всички ще ви завиждат за постоянният улов при всяко ваше посещение на който и да е водоем.

  За най добър улов ползвайте захранките на "Шампион”

Преглеждания: 5877 | Добавено от: di_vik | Рейтинг: 3.0/2
Общо коментари: 0
Име *:
Email *:
Код *:

Copyright MyCorp © 2017 | Хостнат от